:: Odobren "Školski bibliotekar u web okruženju" za 2011/12. :: Uskoro nastavak prezentacija "Postani bibliotekar i vidi svet" u BGB :: Postanite fan Biblioteke grada Beograda na Facebook-u :: Bibliotekarsko društvo Srbije ne može da diše bez vas. Učlanite se za samo 50 dinara mesečno! www.bds.rs ::

Monday, September 21, 2009

Bibliotekari iz Švedske u BGB-u

BGB vas poziva na seminar „Podsticanje čitanja kod dece i mladih“.

Seminar će se održati u sredu, 30.9.2009. godine u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda sa početkom u 11 časova.

Predavači su Eugenia Granat, koordinator za multikulturalizam i Malin Koldenius, konsultant za biblioteke i učenje (Regionbiblioteket, Švedska).

Regionbiblioteket je regionalni centar čiji je zadatak da pomaže bibliotekama svih tipova u transformaciji u centre opuštanja i zabave, rekreativnog čitanja, doživotnog učenja i moderne informacione tehnologije.

U okviru seminara biće predstavljen „Apple Shelves“ koncept koji je prvi put primenjen 1993. godine. Jedna javna biblioteka u Švedskoj je u svom dečjem odeljenju napravila veliku jabuku, gde su zatim izloženi materijali posebnog formata za decu sa invaliditetom.

Napomena: Seminar je besplatan i odvija se na engleskom jeziku. Ukoliko želite da prisustvujete, prijavite se na ovoj stranici.

Vidimo se ;)

[preuzmite program seminara]

Thursday, September 17, 2009

Etika u nauci i kulturi

Međunarodna naučna konferencija Etika u nauci i kulturi, održava se na Filološkom fakultetu u Beogradu, u Sali heroja, 25. i 26. septembra 2009. godine.

Organizator je Filološki fakultet, a suorganizatori su Emporia univerzitet (Kanzas), Hačetepe univerzitet (Ankara), Biblioteka Matice srpske, Biblioteka grada Beograda, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" i Gete institut.

Na skupu će biti reči o: etičkom kodu, intelektualnoj svojini i autorskom pravu, slobodi i otvorenom pristupu informacijama, o etičkom i komercijalnom aspektu digitalizacije naučnog i kulturnog blaga, "akademskom izdavaštvu", citatnoj analizi, bibliotekama i zaštiti intelektualne svojine, informacionoj pismenost u fokusu etike, cenzuri i autocenzuri u nauci i kulturi i drugim pitanjima.

Preuzmite program skupa.

Više informacija na sajtu Filološkog fakulteta u Beogradu.

Thursday, September 10, 2009

BGB na 75. godišnjoj konferenciji IFLA


U Milanu je od 23. do 27. avgusta 2009. godine održan 75. Svetski kongres bibliotekarstva i informatike sa Generalnom skupštinom IFLA. Biblioteka grada Beograda je na Kongresu predstavila neke od svojih projekata sa dve poster prezentacije:
  • "Čitalačka značka" (The Reading Tally) autora Katarine Mihajlović, Dragane Mihailović i Miljane Đukić
  • "Knjiga je galerija slika" (Book is a Picture Gallery) autora Nade Arbutine.
Pored autora poster prezentacija na Kongresu su učestvovali: Jasmina Ninkov, direktor BGB, Aleksandra Vićentijević, Marjan Marinković, Mirko Marković i Predrag Đukić. Pored praćenja dešavanja na Kongresu, razgovarano je i sa predstavnicima biblioteka domaćina – grada Milana i OCLC (Dublin, Ohio), kao i predstavnicima firmi proizvođača opreme za biblioteke.

Ovo je, takođe, bila i vrlo dobra prilika da se posete neke od istorijski najznačajnijih biblioteka u Evropi (Ambrosiana, Trivulziana, Braidense), univerzitetske biblioteke, arhivi i muzeji, kao i mreža gradskih biblioteka Milana.

Na Kongresu je bilo prisutno 4.496 učesnika iz oko 140 zemalja. Kao rezultat aktivnosti na Kongresu očekuje se uspostavljanje saradnje sa drugim bibliotekama u svetu kao i primena najboljih svetskih iskustava i tehnologija u radu Biblioteke grada Beograda.

[celu vest pročitajte na sajtu www.bgb.rs]